Ryby uważane są na całym świecie za źródło cennych składników, jak również za produkty mięsne najzdrowsze z dostępnych. Ryby nie są może zbyt smaczne, o ile nie użyjemy dobrych przypraw dopasowanych do danego gatunku ryb. Najczęściej podczas przyrządzania dan rybnych, nie tylko ryb pieczonych, smażonych, duszonych, ale również zup rybnych, wykorzystywany jest pieprz cytrynowy, sól, zwykły pieprze czarne, zielone, ziołowe, cytryna, jak również papryka ostra i słodka, oraz zioła. Ryby morskie, słodkowodne, stawowe, czy łowione w zalewach mogą być przyrządzane w bardzo różnych formach. Na przykład mamy ryby pieczone które mogą być obtoczone w przyprawach bez dodatku bułki tartej, mąki, i jajka, i upieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Na temat ryb, i form ich przyrządzenia możemy dowiedzieć się bardzo dużo z internetu. Mamy wiele stron online – tematycznych poświęconych rybom z całego świata, jak również mięczakom, inaczej mówiąc wszystkim owocom morza, które są uważane za rarytasy (nie przez wszystkich lubiane) na całym świecie. W Polsce ryby są jedzone głównie w piątki. Nie są uważane za potrawy typowo mięsne tj. dania z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego, czy tez z barana, jagnięcia.

Leave a Reply