Jeśli jesteśmy fanami włoskiej kuchni, z całą pewnością często sięgamy po makaron. Robimy to z prostego powodu – lubimy go jeść i przygotowujemy potrawy z różnymi jego rodzajami w różnych tak zwanych wariacjach. Tymczasem możemy mieć jeden znaczący problem, który ma dość wiele osób. Taki mianowicie, że makaron lubi się ze sobą kleić, jak również przyklejać czy to do garnka, czy do jakiegokolwiek innego naczynia, w którym się znajduje podczas gotowania. Żeby tak się nie działo, wystarczy pamiętać o jednym prostym sposobie. Jakim? Makaron, żeby się nie kleił, potrzebuje w procesie gotowania odrobiny tłuszczu. Wystarczy dodać łyżkę oleju albo oliwy czy też niewielki kawałeczek masła. Możemy mieć wtedy pewność, że z makaronem nic się nie stanie. Woda bowiem zaczyna mieć wtedy inną konsystencję. Jest bardziej śliska, a to warunkuje właśnie możliwość łatwego rozklejania się poszczególnych cząsteczek. Musimy też pilnować jeszcze jednej rzeczy. Często gotujemy makaron dłużej, niż powinniśmy, żeby na pewno był ugotowany. Nawet jeśli jest w połowie twardy, to już nadaje się do jedzenia, nie powinniśmy mieć więc jakichkolwiek obaw. Po prostu nie przegotowujmy żadnego dania z makaronem, bo będzie niesmaczne i rozgotowane.

Leave a Reply