Archive for Październik 3rd, 2014

Jeśli uwielbiasz gotować, na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne jest w tym stosowanie odpowiednio dopasowanych przypraw. Dość dużo osób boi się eksperymentów i nie wykracza poza „bezpieczny” duet soli i pieprzu. To jednak powszechny błąd, który jest w stanie zepsuć nawet dość dobre danie, które jednak bez dołączenia do niego smaku przypraw będzie po prostu nijakie i nudne. Sztuką jest oczywiście dopasowanie ich do dania. W książkach kucharskich oraz w Internecie można znaleźć bardzo wiele różnych informacji o przyprawach i ich smakach, ale nic nie zastąpi samodzielnych eksperymentów w tej dziedzinie. Na początek nie warto rzucać się na głęboką wodę i eksperymentować z szafranem czy kminem rzymskim, ale można wybrać oregano, bazylię, czosnek, paprykę, sól czosnkową czy też tymianek lub lubczyk. Wystarczy tylko wybrać się do sklepu i sprawdzić, co oferują producenci. Warto przy tym wskazać, że nie zawsze gotowe mieszkanki przypraw są godne polecenia, ponieważ mogą zawierać wzmacniacze smaku. Idealnym rozwiązaniem będzie też kupowanie przypraw świeżych, na przykład drzewka bazylii, ale nie zawsze ma się na to pieniądze. Dlatego w większości przypadków suszone przyprawy zdają egzamin.